Panda Boy Story Panda Boy: Wrong Face Expression

22 April 2015

Wrong Face Expression






X : “Hai Awak..”

Me :“Hmm…”(Senyum pendek)

X :‘Huh…sombong!’

Me : hmmm.....



Ahh!!!Aku benci bila orang kata aku ni sombong.Aku tak sombong la.Aku cuma tak tahu nak react macam mana.

Ada sesiapa yang pernah alami situasi macam di atas?Mesti ada kan….some in time.Huhu…aku pernah tau.Aku punya weakness ialah aku takkan ingat sangat nama orang yang aku baru kenal.Kena ambil masa sikit.Kalau ingat pun,samar-samar je.So,adalah budak dalam kelas aku nih tegur aku.Aku senyum dah.Seikhlas hati sepenuh jiwa dah.Tapi dia still label aku sombong!Dalam hati aku,’Kurang asam punya budak!’Memang bengkak giler hati aku@terasa hati.Dah orang label aku macam tu,memang potong stim habis la nak buat kawan.

Brader,sister,tak semestinya apabila seseorang tu tak bagi reaksi sangat walaupun dah tegur,dianggap sombong.Diorang juz tak tahu macam mana nak react.Tak tahu macam mana nak buat ekspresi wajah yang betul-betul menggambarkan perasaan sebenar dorang.Senang citer tak reti nak express feeling.Paham?

Contohnya bila ada puji kita ke or anything,kita senyum macam acuh tak acuh.Itu bukannya bermaksud yang kita ni sombong@tak friendly,tapi itu memang natural!Kalau dah memang cara dia senyum memang macam tu,nak buat macam mana.Takkan kau nak pergi tarik mulut dia sampai ke telinga.Jadi kerja pulak!


“Cubalah perbaiki sikit cara senyum tu biar nampak sikit ikhlas tu.Warm smile brader…”

Memang la boleh diperbaiki tapi akan ambil masa.Golongan wrong expression nih memerlukan bantuan sekeliling untuk merangsang dia supaya senyum dengan lebih manis.Senyum dengan confident(tapi jangan over) and senyum dengan ikhlas.Diorang memerlukan seorang model untuk dia pelajari cara untuk express kan feeling diorang.

So,jangan senang-senang nak label seseorang tu sombong.Ada orang yang kat luar lain tapi kat dalam lain.Hati manusia bukannnya kita tahu.Hanya Allah yang tahu hati kita macam mana.




Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

2 AsaRi Chan:

  1. ada orang nampak sombong tapi tak sombong sebenarnya, ada orang sombong tapi nampak tak sombong...begitulah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...