Panda Boy Story Panda Boy: Bahaya Jugak Lagu Korea Yer...

12 June 2012

Bahaya Jugak Lagu Korea Yer...


            Wehh!!!!aku ada citer panas ni...korang nak tahu tak apa????citer ni kawan aku baru jer e-mail aku....terkejut beruk aku baca....sapa-sapa yang minat dengan kumpulan korea yang baru EXO-K....be hati-hati yer....kenapa aku cakap macam tu??? untuk pengetahuan korang EXO-K ni baru je debut dengan lagu famous diorang MAMA.Aku nak korang baca lirik lagu MAMA dengan dua translation BM yang aku translate kot google yang aku dapat dari dua site yang berbeza...


...MAMA...

Careless, careless. Shoot anonymous, anonymous.
Heartless, mindless. No one. who care about me? 

It feels like I'm turning away as I have lost it
There's no choice but to hold it in
Though I shut my eyes

MAMA! Now answer me and tell me why people have changed
Has there even been a beautiful time before?
They forgot how to love and lost their heart to care
They're busy living with their backs turned on each other


The mask of anonymity hides the jealous eye filled with murderous intent
Though they see the end, they're still hungry
Now are you satisfied?

* Why won't we look each other in the eye anymore?
Why won't we communicate? Why won't we love?
We shed tears at the painful reality once again
Please say that we could change things if we wanted, mama mama 

At some point, we have voluntarily trapped ourselves in a smart prison
We base our personalities from a digital world made of 0s and 1s
There's no life, emotion or warmth but just garbage languageA desolately rolling meadow
Loneliness adds as the days go by
We have to be humans because we get scars yeah

We meet, hold hands, feel, laugh and cry together
We resemble one another and we are connected
But if you want to turn it back

* Repeat

Turnback!

Die, kill, fight, shout - this is it a war
Help us mama mama mama mama mama turn back
Help us realize mama mama mama mama rolling back
Clash, hit, take sides, fight - this is not a game
Help us mama mama mama mama mama turn back
Yeah

Careless, careless. (mama) Shoot anonymous, anonymous. (mama)
Heartless, mindless. (mama) No one. Who care about me? (mama)

If only we can all be thankful for the blessed days that grant us life
If only we can make new relationships
Rather than broken hearts, having a joyful love altogether
If only we can all smile together

* Repeat

Careless, careless. Shoot anonymous, anonymous.
Heartless, mindless. No one. who care about me?


Translation kot BM 
((Google kadang-kadang sumak jugak...tapi x kisah lah))


Yang Pertama
http://infotaip.blogspot.com/2012/04/exo-k-mama-english-translation-lyrics.html

Cuai, cuai. Menembak tanpa nama, tanpa nama.
Kejam, tidak wajar di. Tiada siapa. yang mengambil berat tentang saya?

Rasanya seperti saya berpaling kerana saya telah kehilangan
Ada tiada pilihan tetapi untuk memegang dalam
Walaupun saya menutup mata saya

MAMA! Sekarang jawab saya dan beritahu saya kenapa orang telahberubah
Telah ada walaupun masa yang indah sebelum?
Mereka lupa bagaimana untuk mencintai dan kehilangan hati mereka untuk menjaga
Mereka gaya hidup yang sibuk dengan belakang mereka dihidupkan antara satu sama lain


Topeng yang enggan dikenali menyembunyikan mata cemburu yang diisidengan niat membunuh
Walaupun mereka melihat akhir, mereka masih lapar
Kini anda berpuas hati?

* Kenapa tidak kita melihat antara satu sama lain dalam mata lagi?
Mengapa kita tidak akan berkomunikasi? Mengapa kita tidak akan suka?
Kita menitiskan air mata pada realiti pedih sekali lagi
Sila mengatakan bahawa kita boleh mengubah keadaan jika kita mahu,mama mama

Pada satu ketika, kita telah secara sukarela terperangkap diri dalam penjarapintar
Kami mendasarkan personaliti kita dari dunia digital 0 dan 1s
Tidak ada kehidupan, emosi atau kehangatan tetapi hanya sampahlanguageA Malangnya rolling padang rumput
Kesepian menambah hari-hari pergi oleh
Kita perlu menjadi manusia kerana kita akan mendapat parut yeah

Kita bertemu, memegang tangan, merasa, ketawa dan menangis bersama-sama
Kami menyerupai satu sama lain dan kami disambungkan
Tetapi jika anda mahu menghidupkan kembali

* Ulang

Penakut!

Mati, membunuh, berperang, menjerit - ini adalah perang
Membantu kami mama mama mama mama mama berpaling
Bantu kami sedar mama mama mama mama rolling balik
Pertembungan, hit, mengambil pihak, perjuangan - ini bukan satu permainan
Membantu kami mama mama mama mama mama berpaling
yeah

Cuai, cuai. (mama) Tembak tanpa nama, tanpa nama. (mama)
Kejam, tidak wajar di. (mama) Tiada sesiapa pun. Yang peduli tentang saya? (mama)

Jika hanya kita semua boleh bersyukur atas hari-hari yang mulia yangmengurniakan kita hidup
Jika hanya kita boleh membuat hubungan baru
Bukannya patah hati, mempunyai riang suka sama sekali
Jika hanya kita semua boleh senyum bersama

* Ulang

Cuai, cuai. Menembak tanpa nama, tanpa nama.
Kejam, tidak wajar di. Tiada siapa. yang mengambil berat tentang saya?

Yang kedua
http://lyricstranslate.com/en/mama-mama.html-14

Cuai, cuai. Menembak tanpa nama, tanpa nama.
Kejam, tidak wajar di. Tiada siapa. yang mengambil berat tentang saya?

Saya rasa saya tidak mempunyai pilihan tetapi untuk bertolak ansur yang telah hilang di luar
Walaupun saya menutup mata saya

MAMA! Menjawab aku, kenapa orang berubah
Adakah mereka sedar kewujudan masa itu
Saya telah lupa bagaimana untuk hanya mendengar, kasih sayang, tiada lagi tetapi kalah
Beralih belakang mereka semasa bekerja hidup sementara

Penuh dengan iri hati behing bahawa topeng tanpa nama
Walaupun setelah mengunakan akhir, anda masih penuh dengan kelaparan
Adakah anda berpuas hati sekarang?

Kita tidak akan menghadapi mata kita lagi?
Tidakkah kita berkomunikasi? Tidakkah kita suka?
Koyakan sehingga realiti yang menyakitkan
Katakanlah (wahai Muhammad) Mama jika anda boleh menukar, berkata Mama

Dari hari kami berada di belakang bar penjara pintar secara sukarela
0 & 1 telah digunakan secara digital untuk membuat personaliti saya
Terdapat tidak ada kehidupan, perasaan dan kehangatan di sana, hanya bahasa rongsok
Ada padang gurun sendiri desolated
Lonliness meningkatkan sebagai hari-hari berlalu
Sebagai manusia kita hanya boleh dicederakan. Yeah-

Ketawa, menangis semua bersama-sama, mengadakan mesyuarat tangan bahawa perasaan
Setiap menyerupai dan menyambung antara satu sama lain
Jika anda mahu untuk pulih.

Kita tidak akan menghadapi mata kita lagi?
Tidakkah kita berkomunikasi? Tidakkah kita suka?
Koyakan sehingga realiti yang menyakitkan
Katakanlah (wahai Muhammad) Mama jika anda boleh menukar, berkata Mama

Penakut!

Mati, membunuh, menjerit perjuangan. Ini bukan perang
Mama Mama Mama Mama Tolonglah aku untuk kembali menjadi kafir semula
Mama Mama Mama Mama mengetahui Rolling kembali
Langkah memukul dan belakang, berkongsi belah pihak, ini bukan permainan
Mama Mama Mama Mama Tolonglah aku untuk kembali menjadi kafir semula
Yeah-

Cuai, cuai. (Mama) Tembak tanpa nama, tanpa nama. (Mama)
Kejam, tidak wajar di. (Mama) No. Yang peduli tentang saya? (Mama)

Saya bersyukur dibenarkan untuk tinggal di ini hari yang diberkati
Setiap hari mewujudkan hubungan baru
Berkongsi kasih yang baik dengan semua orang dan bukannya hati shhatered
Jika anda masih boleh ketawa

Kita tidak akan menghadapi mata kita lagi?
Tidakkah kita berkomunikasi? Tidakkah kita suka?
Koyakan sehingga realiti yang menyakitkan
Katakanlah (wahai Muhammad) Mama jika anda boleh menukar, berkata Mama

Cuai, cuai. Menembak tanpa nama, tanpa nama.
Kejam, tidak wajar di. Tiada siapa. Yang peduli tentang saya?


Ada perbezaan kan??...kalau korang tengok MV EXO-K ,ni pun macam berbentuk keagamaan.Aku tanya kakak aku betul ke agama kristian ni ada tuhan Ibu.Kakak aku cakap memang ada. Diorang panggil Mary atau dalam bahasa melayu Mariam iaitu mak kepada nabi Isa.korang terkejut???..alah..tok sah dok terkejut ler....


terserah kat korang nak fikir apa.Aku just sampaikan info yang aku dapat...apa yang aku nak cakap kat sini....minat korea tak salah tapi kalau korang dengar lagu yang pelik -pelik bunyinya baik check makna lagu....kadang-kadang kita tak sedar yang dengan hanya sebaris lirik boleh buat kita jadi murtad.kalau ada info lagi pasal citer ni..aku akan kasi tau kat korang yer...bye~





Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

46 AsaRi Chan:

  1. tq very much , tuh la kalaw nak dgr lagu asing nak kena taw maksud dulu , jangan maen minat jerr ...

    ReplyDelete
  2. dulu my lecturer ade ckp psl k-pop bahaye but sy x sure npe. now i've discovered one, maybe sbb ni la..

    ReplyDelete
  3. ye ke lecturer awak ada cakap cam tu...bagus lah...heheminat ...minat jugak tapi be careful...

    ReplyDelete
  4. sebab tu lah anis jarang dengar lagu korea, tak paham ape ke maksudnya pastu duk sebut nyanyi skali..tapi, kadang2 lagu korea ni macam boleh sing a long...huhuhu...jemput ke blog anis juga ya :)
    http://www.anisempoi.com/

    ReplyDelete
  5. tanpa sedar, Korea yg terlalu mengikut budaya Barat telah dipengaruhi oleh Illuminati. Just tengok drpd penampilan dorang je sekarang ni. Semua nak tema gelap2 / emo.

    ReplyDelete
  6. Ni lagi sorg paranoid..sikit2 illuminati.. jgn terkocoh sgt

    Take note;// Mama dlm bhs korea= your highness

    ReplyDelete
  7. @BHyun D.O
    Awak dipersilakan membaca post ini juga... ^_^
    http://pandaboystory.blogspot.com/2012/06/sambungan-citer-semalam.html

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum. Tuk clear kan slah faham, izinkan saya terangkan. Ye kita mmg perlu cari translation kepada lagu asing agar tidak sesat.

    Dalam lagu ini, mama bermaksud your highness. Tidal ada kaitan dgn tuhan/rasul. Malahan dlm lirik bahasa Korea ITU sendiri tiada menyebut Muhammad atau keluarkan aku dari agama Ku. ini telah dirujuk pada guru bahasa ini.

    Allah saja yg tahu, tapi jika sudah was2, baiklah tidak didengar. Allahu Alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih baik.kita kaji agama kita sendiri terlalu banyak kelebihan dan kebaikan yg kita lalai dan x tahu....ingatan bersama....subhanaallah

      Delete
    2. Kan nabi Muhammad dipanggil baginda. Baginda kan lebih kurang sama maksud je dengan highness

      Delete
    3. Take note...
      Your highness slalu digunakan untk ratu/raja dlm bhase inggeris...

      Delete
  9. Adalh lebih baik kita mengkaji agama kita sendiri.......tentunya banyak kelebihan yg kita tak tau...dan kita lalai...subhanaallah

    ReplyDelete
  10. Setuju . Part nie aku setuju .


    Walaupun aku minat exo tapi kite kene sedar dunia akhir zaman nie ada organisasi yg cube eksploitasi pemikiran umat Islam .


    Bagi aku bule dgr lagu Korea tapi kite kene pandai tapis agar selamat akidah kita .

    Btw . Bule carikan maksud lagu history by exo gak ;) tq .

    ReplyDelete
  11. Google translet ni pon bukan betul ..aq tulis thanks terjemah dia sama-sama
    . Tak ke pelik .. lagu mama tu boleh nyanyi .. aq lel jr nyanyi .. tapi kalau ada rasa was² tu x pyh lah dgr

    ReplyDelete
  12. Fatin Alwiena FatihahMarch 19, 2015 at 11:13 AM

    Saya pon jarang dgr lagu ni saya dgr klu saya bosan jer

    ReplyDelete
  13. sedih tgk maksud disebalik lagu ni..xsangka korea sampai gitu skali kat islam...aper masalah dyeorg nk hina islam nie?ade umat islam kacau atau hina agama dyeorg?x sangka betullah..dh la tu kumpulan k pop yg digemari ramai..sempat plak dyerong buat lagu yg berkaitan ngan agama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa lah kn . Ni mesti pengurus dia yg buat . Bukn exo k.

      Delete
  14. assalamualaikum...saya tak berapa minat exo sangat..saya memang minnat dengan bts,sebab saya nk belajar bahasa korea..sebelum saya dengar lagu diorang ,saya tengok dengan kaji sikit untuk lagu diorang sebelum saya dengar..hehe tapi buat masa ni,saya dengar lagu bts ,alhamdulilah tak unsur2 yang pelik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku sokong
      Aku dah banyak Kali selidik ngan kawan aku Yang giler korea ni.

      Delete
  15. Guys
    Seriously
    I want you to take a CLEAR LOOK at this AND PLEASE stop this.
    https://gyazo.com/1121f71ca61427aeda5361edb1fffa87

    THE EXTRA LETTER OF 마 WHICH IS 'MA' IS MAKING GOOGLE MISTRANSLATING
    It's treating as if 'Turn back.' are also Korean characters.
    Please stop using google as the only translator. People can also edit their translations. Why don't you guys refer to other translators and maybe Korean people as well.
    And do some deep research before you spread rumors.

    ReplyDelete
  16. Hai korang . saya belajar bahasa Korea , dan saya sendiri dah tanya cikgu yg mengajar saya tntang lagu ni . dia cakap lagu ni takde langsung brkaitan ngan agama . dia ckp, lagu ni psl penindasan org yg brkuasa tnggi trhadap org yg lemah . dia cakap kalau kat Korea , mama tu diaorg pnggil utk ratu diaorg . Dan langsung xde kaitan ngan agama. Saya sendiri trkejut bila baca tentang mksud rap yg diubah suai tu . dan kalau nak kepastian lagi , korang tnya la org yg mahir . jgn nak tuduh melulu .
    Sekian ..

    ReplyDelete
  17. I'm not a huge fan of kpop but I rasa it's nonsense la kalau nak cakap lyrics band ni menyesatkan. Yes mama means your highness. It can refer to the royal or king. Bukan Nabi Muhammad saja. Please jangan narrow minded sangat. I pon tak pernah minat this band but somehow tahu gitu gitu je. But this doesn't mean I'm on their side or anyone's. Google translate is not that accurate k. I translate pengapit perempuan keluar female clamp. so pls jangan naive sangat. Kalau tengok korean translation pon lain kot meaning dia.

    ReplyDelete
  18. tapikan kalau benda ni betul, kenapa shila amzah nyanyi lagu ni (chinese ver.) kat konsert dia ?

    ReplyDelete
  19. Tipu lah
    Mama tu maksud dia ratu

    ReplyDelete
  20. Thank for information

    ReplyDelete
  21. aku minat gak korean ni..aku belajar bahasa korea..adelah skit²..semue band exo ni dh gile kot..haha..semuenye..namja michin

    ReplyDelete
  22. Nak tnya lagu hwangtaeji mabsosa tu kwanghee,gd n taeyang ada maksud lain ke. Nak kepastian je

    ReplyDelete
  23. Hey korng niyy x pndai english ke ape?
    Die dh tulis translation dlm bhase inggeris n x de pon die tulis psl nabi muhammad kn?
    So... Knp nk cpt sgt percaya? Sye x berpihak kpd sesape skrng ni... Tpi sye just nk bgitau mkne sbenr lgu niyy.. Klao korng bce mkne die dlm english berulng kli... Bru korng fhm... This song is not about religions.
    Lgi skli sye nk ckp... Lgu ni bkn psl keagamaan... Lgipon x yh nk cye sgt la google translate tuhh.. Klao nk comfirm btol2 tnye la org yg bertauliah... Bru dpt pstikan sme ade bnde tu btol atau slh. Klao x de ckgu korea gy la tnye ckgu english, kan ade translation dlm english enn.. Suruh la ckgu english gy translate kn tuk korng...

    One more thing...
    Perkataan MAMA dlm bhase korea ialah Your highness... Your highness tu slalunye untuk raja/ratu...

    Sekian...

    ReplyDelete
  24. Xyah mnat trus la exo tu

    ReplyDelete
  25. Senang2 tak payah dengar langsung lagu ni..lagipn x penting pn lagu ni dlm hidup kita...ada lg lagu best..kan selamat..yg penting jgn lalai dr terlepas tgk maksd lagu kalu x tahu..ok!!

    ReplyDelete
  26. saya harap jangan ada salah faham ye
    saya cuba banyak kali translate lagu ni
    rupanya apabila saya translate ade dua maksud yg berbeza
    tapi saya cuba translate laguni dalm satu
    cuba tukar (Turn back. ) kepada turn back terus lain makna nya
    so lagu ni takde masalah

    ReplyDelete
  27. hanya tertukar huruf besar ke kecil

    ReplyDelete
  28. maafkan saya walaupun saya minat exo tapi saya ingat tuhan
    kita kenalah slidik betul betul dulu baru tahu
    setelah saya selidik baru tahu kebenarannya

    ReplyDelete
  29. MAMA bermaksud "Tuanku". Di Korea, rakyat panggilan King mereka sebagai "Jeoa" (ex: ya, keagungan anda | kamu, jeoa) tetapi untuk Ratu, rakyat memanggil mereka oleh "Mama" (ex: ya, keagungan anda | kamu, mama). Juga ibu kepada ratu itu dipanggil sebagai "Halma-mama" (Halma dari halmoni, bermakna nenek). Jadi maksud di sebalik tajuk, MAMA sendiri adalah "Ampun Tuanku". okay saya dapat info ni dari blog lain ...

    saya pun masih mengkaji lagi lagu mama ni , tp info yang awak bg tu x jelas ...

    ReplyDelete
  30. Itulah dinamakan manusia..jangan asyik menegakkan benang yang basah..skurang2nya blogger kongsi makna kpop..kalau dengar pun tak tau makna tak guna jugak..contoh lagu lucifer..maknanya syaitan,iblis..tapi kalau kita menyanyi umpama kita memuja syaitan,iblis juga..kalau dah dapat info tu..tak payah nak bantah2 sangat..rata2 majoriti rakyat Korea tiada agama atau ateis..dorg xpercaya tuhan..

    ReplyDelete
  31. lagu mama byk sgat dgn pcmbhan pndapat..kalau dh xblh dgr xpyh dgr la senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korang juba selidik dan paham lagu ni betul-betul and paham maksud die korang x yah pecaye sangat Google tu bukan betul sangat kan ade maksud mama dlm bahase diorang ialah ratu so x de masalah pon

      Delete
    2. Lagi satu korang dh selidik ke lagu ni ngn betul.cube korang tanye orang yang dh mahir.bagi aku lagu ni x due pape pon. Cikgu aku pon ckp camtu so x de kene mengene pon

      Delete
  32. Hai korang ni x slh klu nk layan pon janji korang perikse terjemah dan paham maksud die jangan nk main tuduh je

    ReplyDelete
  33. Btul. lagi pon korang dh selidik ke makne die ngn betul. Aku pon memang minat exo.tapi bile aku tanye cikgu aku yang memang pandai ckp Korea die ckp x de masalah pon ngn lagu ni sepatut nye korang tanye orang yang lebih paham.jangan nk main ckp je.so pikir ah klu betol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg salah pon sbb aku x sokong hiburan der... Hiburan bgi hati aku ialah Quran dan Sunnah...

      Delete
  34. Org zaman skarang bnyak idea utk pesongkn akidah umat Islam.Umat Islam pun kenalh brhati hati sikit. Klau rasa lagu tu ada yg x kena,baik x payah dengar.Klau korang rasa lagu tu best layanlah apapun orang lain dh Cuba bagi amaran.so,Lantak koranglah..

    ReplyDelete
  35. Ini semua permainan yahudi juga dn salah satu cara dia untuk menghancurkan Islam, senang cite x payah terlibat langsung dalam dunia hiburan ni, ini semua agenda yahudi, ye kpop ni bukan le yahudi, tapi diaorg tetap non-muslim kn...? so non-Muslims ni keje diaorg ialah x lain x bukan adalah menghancurkan Islam juga... Semoga hiburan yg melalaikan ni terhapus jua di dunia ini...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...