Panda Boy Story Panda Boy: 2015

28 December 2015

Surveyor / Juru Ukur

Lama ak tinggal blog ak...haha...tetiba hari ni rajin pulak nak update.Hari tu dah citer pasal architecture,landscape architecture dan urban planner.So hari ni aku nak citer pasal kerjaya surveyor atau dalam Bahasa Melayunnya dipanggil Juru Ukur.
Bidang Surveyor ni ada 4 cabang.Setakat yang aku tahu la.Manalah tahu kot-kot ada lagi cabang dia kan….


Land Surveying (LS)

Kenal tak alat yang orang panggil teodolite?Katakanlah korang berminat nak jadi LS,so korang akan belajar cara nak guna alat ni.So,LS ni kerja dia ialah mengkaji bentuk muka bumi,geografi dan topografi.Dia kena analysis keadaan bentuk muka bumi sama ada boleh bina bangunan ke tak.Bentuk muka bumi tu stabil ke tak.Kalau tak silap aku,LS ni juga tukang ukur sempadan.Something like that la ..~

ni nama dia theodolite.Gunanya untuk ambil bacaan permukaan tanah

One of the LS punya kerja



Quantity Surveying (QS)

QS ni pulak kerja dia kira kos dan kewangan supaya projek yang hendak dibangunkan itu padan dengan bajet yang ada.QS juga buat tender.Yang ni kontroversi sikit.Kerja QS ni kalau tak kuat iman…hmmm…memang ar…Kalau bab-bab rasuah kontrak ke,QS lah yang bertanggungjawab sebab diorang yang buat arrangement untuk kontrak.So,kalau ada mana-mana syarikat pembinaan yang nak kontrak yang bernilai tinggi,jumpa QS je.Kasi suap sikit…done!



Lecturer aku cakap kalau nak cepat kaya,jadi QS la.Kalau kaya dengan usaha sendiri tak pe la jugak.Ni kalau dengan duit haram,baik tak payah sebab itu akan menjadi darah daging.Tu kalau yang bernafsukan wang.Aku tahu korang takkan macam ni kan…Korang semua baik-baik…
Tugas lain QS ialah tukang bagi nasihat kat arkitek dengan engineer pasal kualiti sesuatu projek,construction method dan pilihan alternative untuk bahan binaan.Macam kalau bata A ni tak sesuai,QS akan rekomenkan bata yang lain.


QS juga kena peka dengan perubahan design sebab setiap perubahan design yang dibuat akan melibatkan kos.So,benda ni sangat penting sebab nanti dia nak kena bagitau kat client pulak pasal kos sama ada bertambah atau tak.Seorang QS tak boleh underestimate atau terr…overestimate sesuatu kos.Memang kena tepat lagikan jitu!!

Building Surveying (BS)

BS ni pulak kerja dia boleh kata macam doctor jugak.Tapi doctor yang rawat bangunan.BS akan tengok condition sesebuah bangunan.Kat mana yang nak kena repair,kat mana yang batanya dah merekah,system saliran okey ke tak.BS akan take care jugak pasal maintenance bangunan tersebut.


Kekadang,BS jugak kerjanya mengubahsuai dan memulihara sesuatu bangunan lama.Bukan senang tau nak pulihkan benda yang lama especially yang nostalgic dan ada nilah sejarah.Memang kena take care giler-giler…



BS ni jugak boleh jadi lawyer sebab diorang juga kena amik tahu pasal Akta bangunan (building law and regulation).Diorang akan check sama ada bangunan ni lepas ke tak,ok ke tak.Tapi BS juga adalah pemusnah! Kalau nak robohkan bangunan,panggil je BS.BS roger terus settle masalah.hehehe….BS akan robohkan bangunan yang client nak robohkan.


Property Management, Valuation & Estate Agency Surveying (PMVS)

PMVS ni lebih kurang macam ahli korporat la.Contohnya konsultan,market research,estate agency dan seumpamanya.


Tu je kot info yang boleh aku kongsi.Nanti aku citer pasal lain pulak…assalamualaikum….~~

Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

08 May 2015

EXO NEXT DOOR EP 10 [ENG SUB]





EXO Next Door






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

05 May 2015

EXO NEXT DOOR EP 9 [ENG SUB]





EXO Next Door







Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

03 May 2015

EXO NEXT DOOR EP 8[ENG SUB]

EXO Next Door




Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO NEXT DOOR EP 7 [ENG SUB]

EXO Next Door

Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO NEXT DOOR EP 6 [ENG SUB]

EXO Next Door





Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

22 April 2015

EXO NEXT DOOR EP 5 [ENG SUB]

EXO Next Door






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

Wrong Face Expression






X : “Hai Awak..”

Me :“Hmm…”(Senyum pendek)

X :‘Huh…sombong!’

Me : hmmm.....



Ahh!!!Aku benci bila orang kata aku ni sombong.Aku tak sombong la.Aku cuma tak tahu nak react macam mana.

Ada sesiapa yang pernah alami situasi macam di atas?Mesti ada kan….some in time.Huhu…aku pernah tau.Aku punya weakness ialah aku takkan ingat sangat nama orang yang aku baru kenal.Kena ambil masa sikit.Kalau ingat pun,samar-samar je.So,adalah budak dalam kelas aku nih tegur aku.Aku senyum dah.Seikhlas hati sepenuh jiwa dah.Tapi dia still label aku sombong!Dalam hati aku,’Kurang asam punya budak!’Memang bengkak giler hati aku@terasa hati.Dah orang label aku macam tu,memang potong stim habis la nak buat kawan.

Brader,sister,tak semestinya apabila seseorang tu tak bagi reaksi sangat walaupun dah tegur,dianggap sombong.Diorang juz tak tahu macam mana nak react.Tak tahu macam mana nak buat ekspresi wajah yang betul-betul menggambarkan perasaan sebenar dorang.Senang citer tak reti nak express feeling.Paham?

Contohnya bila ada puji kita ke or anything,kita senyum macam acuh tak acuh.Itu bukannya bermaksud yang kita ni sombong@tak friendly,tapi itu memang natural!Kalau dah memang cara dia senyum memang macam tu,nak buat macam mana.Takkan kau nak pergi tarik mulut dia sampai ke telinga.Jadi kerja pulak!


“Cubalah perbaiki sikit cara senyum tu biar nampak sikit ikhlas tu.Warm smile brader…”

Memang la boleh diperbaiki tapi akan ambil masa.Golongan wrong expression nih memerlukan bantuan sekeliling untuk merangsang dia supaya senyum dengan lebih manis.Senyum dengan confident(tapi jangan over) and senyum dengan ikhlas.Diorang memerlukan seorang model untuk dia pelajari cara untuk express kan feeling diorang.

So,jangan senang-senang nak label seseorang tu sombong.Ada orang yang kat luar lain tapi kat dalam lain.Hati manusia bukannnya kita tahu.Hanya Allah yang tahu hati kita macam mana.




Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

19 April 2015

Vampire Flower Full Series Eng Sub

Synopsis
This story was about Louis (Seo Jae Hyeong),a vampire who set out to find the vampire flower in order to become a Lord of Vampire World.One day,Seo Yeoung (Kim Ga Eun),a high school girl accidently hurt her finger after touch a flower at her mother flower shop.Louis react quickly to the smell of the blood and he know that Seo Yeong might can help him to find the vampire flower.He approached Seo Yeong and ask her to help him to find the flower in order to defeat the Ashwel.







Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

18 April 2015

The Return of Superman EP 72









Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 71









Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 70











Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 69










Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 68


Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO NEXT DOOR EP 4 [ENG SUB]


EXO Next Door












Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO NEXT DOOR EP 3 [ENG SUB]



EXO Next Door










Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO NEXT DOOR EP 2 [ENG SUB]



EXO Next Door










Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO NEXT DOOR EP 1 [ENG SUB]




EXO Next Door











Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

EXO Next Door Web Drama Eng Sub

EXO Next Door
Wahh.....EXO dah ada drama sendiri.Web Drama ini ada hasil daripada collaboration antara SME ngan Syarikat telekomunikasi LINE.Heroin dalam cerita ini ialah Moon Ga Young.Drama ini akan ditayangkan pada setiap hari selasa dan khamis.Jumlah Episode ialah 16.So...selamat menonton kepada peminat KpopErz...Check their trailer below...


Moon Ga Young





Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

13 March 2015

The Return of Superman EP 67






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 66






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

03 March 2015

The Return of Superman EP 65








Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

27 February 2015

The Return of Superman EP 64






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

06 February 2015

The Return of Superman EP 63







Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 62








Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 61









Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 60







Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 59








Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 58






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 57






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 56






Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

The Return of Superman EP 55









Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...