Panda Boy Story Panda Boy: Landscape Architect

12 November 2014

Landscape Architect



Hari ni aku nak cerita pasal landscape architect.Aku nak share setiap ilmu yang aku ada walaupun sikit. 


Siapa Landscape Architect?
Landscape architect ialah seorang yang menciptakan tempat untuk manusia untuk hidup,berkerja dan tempat untuk haiwan meneruskan kehidupan. 

Seorang arkitek juga tapi tugas dia mencantikkan kawasan luar.Landscape architect lebih banyak bermain dengan pokok dan alam semula jadi.So,siapa yang berjiwa alam tu,bolehlah apply course ni. 

Lanscape architect ni bukan sahaja mencantikkan kawasan tetapi juga memberi nafas baru kepada sesebuah kawasan.Contohnya,kawasan lombong yang terbiar,kau pulihkan balik kawasan tu supaya kawasan tu tak terus terbiar macam tu jer.Kerja macam doctor pun ada cuma kau bukan treat manusia tapi kawasan. 

The Australian Institute of Landscape Architects states that :

 "Landscape Architects research, plan, design and advise on the stewardship, conservation and sustainability of development of the environment and spaces, both within and beyond the built environment". 

Tugas Landscape architect 

Landscape architect boleh juga menentukan kat mana sesebuah bangunan itu boleh dibina,kat mana jalan itu nak dibina,kat mana nak letak pokok and kat mana nak letak walkway. 


Tatakerja landscape architect 

Berunding dengan client,engineer dan building architect untuk memahami drawing.Sebab tulah,benda first sekali yang korang kena master ialah memahami sesebuah drawing. 

Kena sediakan site plan,spesifikasi dan anggaran kos.Ingat beli pokok tak payah pakai duit ke.Satu pokok bukannya seposen. 

Kenalpasti susunan yang suda tersedia ada dan fikirkan susunan yang baru yang.Kenalah ada inovasi sikit. 

Menyediakan graphic representation dan drawing of proposed plan and design 

Menganalisis laporan mengenai keadaan environment.Macam sistem saliran.elok ke tak.kena baiki ke taka tau kena buat sambungan ke tak.Lebih kurang macam tu la 


Dalam dunia landscape,korang kena tahu apa itu soft element,apa itu hard element. 

Hard element merujuk kepada struktur daripada batuan,kaca,kayu(timber),besi dan lain-lain. 

Contoh hard element:


 Gazebo/pavilions 


 Sculptures


 Fountain


Bollard 


Pergola 


Briged 


Moon Gate 


Soft element merujuk kepada pokok atau tumbuh-tumbuhan.Air boleh jadi soft element dan juga hard element.Dalam soft element,kau kena tahu setiap layer tumbuh-tumbuhan.Recall balik geografi. 

Contoh soft element :


Ground cover/grass 


Shrubs 

 

Trees 


Tumbuh-tumbuhan yang berbau wangi 


Topiary(tumbuhan yang digubah untuk membentuk ukiran 


Ornamental garden(Shrub digubah dalam bentuk geomentri atau corak-corak yang tertentu) 


Annual plant(tumbuhan yang hayatnya hanya beberapa bulan je.Tak sampai setahun.) 



Dalam menjadi landscape architect,kau kena fikir juga macam mana nak memelihara alam.Kena faham sains la.It is about how to balance the ecosystem. 

Okay..setakat ini dulu.Next aku nak sambung yang lain.Korang boleh rujuk web kat bawah ni untuk tahu lebih lanjut pasal landscape architecture.



Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

3 AsaRi Chan:

  1. suka tgk taman2 yg cantik2 yg ada mcm2 elemen hasil drpd idea landscape architect ni smua :)

    ReplyDelete
  2. penuh seni...saya suka seni tapi tak pandai nak buat

    ReplyDelete
  3. ade signature ilam tak? kalau ade boleh bincang tentang kerja

    010-2774566

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...