Panda Boy Story Panda Boy: Planer?

30 October 2014

Planer?



Haih….bosannya.Tak ada benda yang nak dibuat…hurm…Tak apalah.Hari ni ak nak citer pasal planner atau dalam Bahasa melayu ialah perancang.

"Apa itu Planner?"


Bila sebut ‘planner’ atau ‘perancang’,mestilah merujuk kepada orang yang merancang.So,maksud planner ialah orang yang merancang sesuatu kawasan.Dialah yang mencorakkan macam mana bentuk dan masa depan sesebuah bandar.

Seorang planner kena berfikiran jauh ke depan.Dalam merancang atau membina sebuah bandar,planner kena ambil kira semua aspek like ekonomi,sosial dan juga persekitaran.Bagi aku,planner ni kena berfikiran secara sisitematik and creative.

"Macam mana nak bayang Planner kerjanya macam mana?"



Planner ni kerja dia macam ni.Katakanlah kau diberi tugas untuk membina sebuah bandar.So,kau akan diberi sebuah kawasan yang sangat luas.Dari situ,bermulalah kerja kau.Kau kena bijak dalam merancang.Kau kena tahu mana nak letak area untuk resident,mana area untuk industry dan macam-macam lagi.

Contoh lain ialah,kalau nak bina highway,kau kena fikir macam mana nak bina highway yang takkan berlaku kesesakkan dan macam mana nak kurang kan bunyi bising.Kat sini kau kena apply sikit science skill kau tu.Kau kena cari jalan.Kalau kau tengok sesebuah bandar yang teruk,I mean dengan trafik yang teruk giler,bangunan yang berterabur,kilang dibina dekat dengan area residential,tak ada kawasan rekreasi,tu semua salah planner sebab dia gagal merancang dengan betul.

Spesifik dalam bidang Planner

Planner tu umum tau.Dalam bidang planner,dia ada sub dia:

 Urban planning 
 Regional planning  
 Environmental planning 
 Transport planning 
 Infrastructure planning



Seorang planner kena peka dengan alam semula jadi.Kau tak bolehlah main letak je.Kau kena fikir setiap kesan atas tindakan kau.Selain menjadi planner,kau kena control jugak development.

Kalau kau dapat jadi seorang planner,apa yang kau akan buat?Apabila menjadi seorang planner,kau kena sediakan plan.Bukan sikit tapi banyak.Antaranya:



Conceptual plan 


 Master plan 


Layout Plan



Site plan



Zoning plan


Planning evaluation


Structure plan 


Local plan


Planning studies


Design Sketch


Dalam bidang planner,ada beberapa perkara yang boleh jadi panduan dalam merancang.Kau kena tanya pada diri kau sendiri.
Adakah pembangunan yang aku buat ni merupakan pembangunan yang terancang (Smart Growth)?

Adakah pembangunan yang aku buat merupakan sebuah inovasi (New Urbanism)?

Adakah pembangunan yang aku buat merupakan sebuah pembangunan yang effiecient (Intelligent Urbanism)?

Adakah pembangunan yang aku buat merupakan sebuah pembangunan yang berkemampuan(Sustainable Urban Infrastructure)?



Selain daripada menjadi planner,kau boleh jadi:

Town Planning Officer 
Corporate Town Planner 
Project Manager 
Property Developer 
Research Officer 
Town Planning Consultant or Adviser 
Specialist in the field of CADD,GIS… 
Urban Designer 
Academician 
Environmental Planner & Others


Kalau pandai Auto CAD,memang untungla…sebab dalam bidang ‘bangunan’ ni,skill memang penting.Kau pandai Auto CAD,semua benda kau bolah jadi.Kalau skill kau setakat cukup-cukup makan,hurm….x payah lah.Kau kena jadi extraordinary person.


Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

0 AsaRi Chan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...