Panda Boy Story Panda Boy: Islam itu Selamat...

27 December 2013

Islam itu Selamat...


Islam tu indah kan?
Maksud islam ialah selamat.Aku rasa memang tepat maksudnya.Nak tahu kenapa aku cakap macam tu?Citer nyer macam ni.


Aku kalau pergi kelas aku pakai tudung bawal dan aku bawa motor.Aku bawa motor tahap medium.Hari tu,aku lambat.So aku bawk laju-laju.Masa dok tengah bawa motor tu,aku asyik dok baiki jer tudung aku ni.

Syarat pakai tudung yang menutup aurat dan mengikut syariat ialah memakai tudung yang labuh dan menutupi bahagian dada.Angin kan kuat.So aku dok asyik baiki jer tudung aku.Pastu,time belajar,aku ada termenung sekejap.



Entah kenapa tetiba je ada niat nak pakai jilbab sekolah.Aku kan tak ada jilbab lain selain jilbab sekolah.Aku asyik dok fikir.Kalau aku pakai tudung,pastu bawak motor,angin pulak kuat,mesti terselak sikit tudung aku dan menampakkan bahagian yang sepatutnya aku tutup.Mesti rasa tak selesa.Rasa macam tak selamat.Pastu datang pulak was-was.Kalau aku pakai jilbab,apa pulak kata classmate aku?

Yelah,selama ni kan aku asyik pakai tudung bawal je tapi tak ada lah sampai lilit tang situ,lilit tang sini.Aku just pakai biasa je.Akhirnya,aku tekad.Lantak lah orang nak kata apa pun.Aku tak kisah.Yang penting Allah tahu niat aku sebenarnya.Lagipun diorang bukannya boleh jamin hidup aku.Tak terkesan sikit lah derr...




Esoknya, aku start pakai jilbab pergi kelas.Pastu,ada sorang classmate aku tanya.Agak annoying jugak la.dia tanya :

"Eh..eh...dah pakai jilbab dah?"

Aku buat selamba rock jer...aku pun jawab

"Ha'ah..dah dapat hidayah nak berubah"

Diam terus dia.Dia saja jer tanya.

Aku tak kisah apa kata orang yang tengok aku pakai jilbab pergi kelas.Aku just tetap dalam hati aku yang aku nak berasa diri aku selamat.
Ada aku kisah kau kata apa?Aku pakai jilbab pakai kepala kau ke?Ni kata hati aku.Just untuk sedapkan hati.Aku tak peduli apa pandangan orang kat aku.Aku tak kisah...yang penting Allah ada dengan aku dan Dia tahu apa yang aku buat...Aku citer semua ni bukan nak riak ke,nak berlagak bagus ke.  

I"M NOT LIKE THAT !!!

Aku bukannya alim sangat.Aku cuma nak kongsikan yang Islam itu selamat.Kalau kita ikut apa yang sepatutnya dalam agama,Insya-Allah,kita akan berasa selamat sebab Allah ada dengan kita.




Amacam aku punya citer??Bez x??Kalau bez sila lah Like dan Comment

1 AsaRi Chan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...